Managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța reţinut pentru 24 de ore


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a 
managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, CĂPĂȚÎNĂ DĂNUȚ, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
control_spital_Daniel_Capatana_ziua_de_constanta_FÎn cadrul unui comunicat făcut public de către DNA s-a menţionat faptul că în perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) – aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.
În același context, pentru „buna derulare” a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.
Plățile s-au făcut, la indicația lui Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de „consultanță” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.
Astfel, în perioada 2012 – august 2015, Căpățînă Dănuț a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash.
În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgență Constanța în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpățînă Dănuț i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.
După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior.
La data de 18 mai 2016, Căpățînă Dănuț a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.

Astăzi, Căpățînă Dănuț urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *